Sitruunaposset-piirakka

IMG_5341

Tämä ihanan kuohkea ja raikas piirakka sopii monenlaisiin tilanteisiin. Posset eli kermavanukkaat ovat alunperin englannista ja niide valmistaminen on aika yksinkertaista, mutta niiden  valmistukseen on kuitenkin varattava aikaa. Tämä resepti on blogista Suolaa & hunajaa. Tästä piirakasta riittää n.8-10 hengelle.

Pohja:

70 g tomusokeria

120 g kylmää voita

25 g mantelijauhoa

ripaus suolaa

0,75 rkl vaniljasokeria

1 kananmuna

200 g jauhoja

Täyte:

3,3 dl kuohukermaa

1,5 dl sokeria

1,5 dl sitruunamehua

3 liivatelehteä

3 dl turkkilaista jogurttia

Koristeluun:

esim. marjoja, suklaata, pistaasia

Lisäksi:

kuivattuja herneitä, raakaa riisiä tai keraamisia paistokuulia

Siivilöi kulhoon tomusokeri ja nypi joukkoon kuutioitu kylmä voi. Nypi joukkoon nopeasti mantelijauho, suola ja vaniljasokeri ja lisää muna. Lisää vielä jauhot siivilöitynä ja sekoita nopeasti taikinaksi. Vältä ylimääräistä vaivaamista, jotta taikina ei sitkisty. Muotoile taikina kiekoksi ja kääri se tuorekelmuun. Laita taikina vähintään 2 tunniksi jääkaappiin, jotta sitä on myöhemmin helpompi käsitellä.

Voitele piirakkavuoka. Kaulitse taikina n. 3 millin paksuiseksi ja nosta varovasti vuokaan. Voit myös kaulita taikinan kahden leivinpaperin välissä ja nostaa sen vuokaan niiden avulla. Painele taikina hyvin vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin n. 1 tunniksi, jotta taikina kovettuisi eikä valuisi reunoilta niin helposti paistovaiheessa. Kuumenna uuni 170 asteeseen. Painele haarukalla pohjaan reikiä, mikä estää ilmakuplien syntymistä. Laita vähän vuokaa isompi leivinpaperi taikinan päälle ja paperin päälle kuivatut herneet, raaka riisi tai keraamiset paistokuulat painoksi. Paista pohjaa n. 15 min ja ota sitten levinpaperi ja painot pois. Paista vielä n. 5 min tai kunnes pohja on valmis ja saanut hieman väriä. Jäähdytä.

Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Purista sitruunoista mehu. Kuumenna kerma ja sokeri kattilassa kiehumispisteeseen ja keitä n. 5 min. Nosta pois liedeltä. Ota erilliseen astiaan n. 1 dl seosta ja lisää siihen kuiviksi puristetut liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana muuhun seokseen kokoajan sekoittaen. Lisää lopuksi sitruunamehu. Sekoita huolellisesti ja anna jäähtyä melkein kädenlämpöiseksi, jonka jälkeen lisää jogurtti.

Kaada seos jäähtyneen pohjan päälle. Laita piirakka hyytymään jääkaappiin useaksi tunniksi. (Mielellään yön yli.)

Koristele marjoilla, suklaalla, pistaasipähkinöillä ja sitruunamelissan lehdillä.

Nauti! 🙂