Sitruuna-marenkipiirakka

DSC_7075

Tämä piirakka on ihanan makea, mutta samalla raikas. Sitruunainen täyte ja pehmeä marenki tasapainottavat ihanasti toisiaan. Viimeisen silauksen piirakalle antaa rapsakka pohja, joka antaa piirakalle jotain suutuntumaakin. Tämä piirakka on ihanaa tarjottavaa illanistujaisten päätteeksi tai sitten se voi vain päättää ihanan perheillan vieton. Se sopii kaikkeen.

Pohja

1 dl sokeria

4,5 -5 dl jauhoja

1 tl leivinjauhetta

200 g voita

1 muna

Täyte

3 rkl maissitärkkelystä

85 g sokeria

3 sitruunan kuori

3 dl vettä

1,5 dl sitruunamehua

3 keltuaista

55 g voita

marenki

6 valkuaista

350 g hienoasokeria

Sekoita sokeri, vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään. Nypi joukkoon pieneksi kuutioitu voi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo ja kääräise se kelmuun. Laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Valmista sillä aikaa täyte: Laita maissitärkkelys, sokeri ja sitruunakuoriraaste kattilaan. Lisää tilkka vettä ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Lisää vähitellen loput vedet ja sitruunamehu. Kiehauta seos keskilämmöllä kokoajan sekoittaen. Anna seoksen hautua 1 minuutin ajan, kunness seos on kuultavaa ja notkeaa. Ota seos pois levyltä ja vatkaa sen sekaan keltuaiset yksi kerrallaan. Lisää voi. Laita kattila kylmään vesihauteeseen jäähtymään.

Voitele halkaisijaltaan  30 cm oleva piirakkavuoka. Ota taikinapallo jääkaapista ja kauli se n. 0,5 cm paksuseksi levyksi leivinpaperien avulla siten, että laitat taikinan alle ja päälle leivinpaperin. Kumoa taikinalevy leivinpaperien avulla piirakkavuoan päälle. Painele taikinaa piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja poista ylimääräinen taikina reunoilta. Pistele pohja haarukalla. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja kuivattuja herneitä, riisiä tai leivontakuulia pitämään pohjan reunat kasassa. Paista pohjaa 200 asteessa n. 10 minuuttia.

 Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokeria vähitelen, aina väleissä huolellisesti vatkaten. Lusikoi vaahto täytteen päälle kauttaaltaan. Voit kuvioida marenkia tekemällä siihen pyörteitä luiskalla. Ennen paistamistamista ripottele piirakan päälle kidesokeria. Paista 20-30 min kunnes maenki on kullankeltainen ja rapea. Marengin keskiosan kuuluisi olla pehmeä ja ulkokuoren rapea. Jäähdytä piirakkaa hieman ennen tarjoilua.

Nauti! 🙂

Vastaa

2 + 3 =