Raparperi-vaniljatartaletit

IMG_2946

Nämä ihanat tartaletit kätkevät ihanan kesäisten ja raikkaiden raparperien alle herkullisen vanilijatäytteen. Kokonaisuutta pitää koossa yksinkertainen ja rape pohja. Kuka näitä herkkuja voisi vastustaa? Tartaletit ovat myös todella söpön ja houkuttelevan näköisiä pienen kokonsa takia. Tämän reseptin kokosimme ”Doron kakku” nimisen blogin raparperi-vaniljatartalettien pohjasta ja raparpereista ja vaniljatäytteen otimme blogista ”Lunni leipoo”. Olemme tosin tapamme mukaan hieman muokanneet reseptejä.

6-8 kpl

Pohjat:

3 dl vehnäjauhoa

2/3 dl sokeria

70 g voita

1 kananmuna

2-4 tl kylmää vettä

voita vuokien voiteluun

Vaniljatäyte:

1,5 kananmunaa

4,5 dl maitoa

0,75 dl sokeria

1,5 rkl perunajauhoja

1 vanilijatanko

raparperipäällys:

n. 250 g raparperia

0,5 dl sokeria

Sekoita pohjan jauhot ja sokeri keskenään. Lisää voi kuutioina ja nypi seos murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita kiinteäksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa teelusikallinen vettä kerrallaan. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita se jääkaappiin odottamaan vähintään puoleksi tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Voitele 6-8 tartalettivuokaa koosta riippuen. Omani ovat halkaisijaltaan 12 cm ja matalia ja tartaletteja tuli 6 kappaletta. Jaa taikina vuokiin ja painele se vuokien pohjille ja reunoille ohueksi kerrokseksi. Leikkaa leivinpaperista vähän vuokia isompia paloja ja asettele ne vuokien päälle. Lisää painoksi keraamisia paistokuulia, kuivattuja herneita tai vaikka raakaa riisiä. Paista pohjia ensin 15 minuuttia. OTa painot ja leivinpaperi pois ja pasita pohjia vielä 10 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä j ovat valmiita. Anna niiden jäähtyä hyvin.

Pese ja kuori raparperit. Leikkaa ne tarvittaessa pituussuunnassa vähän pienemmiksi ja samankokoisiksi paloiksi. Suikaleiden pituudella ei ole vielä väliä. Laita raparperit uunivuokaan ja kaada sokeri päälle. Pyörittele raparperit sokerissa ja pasita niitä 160 asteessa n. 20 minuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet. Jäähdytä hyvin.

Halkaise täytteen vanilijatanko kahtia ja raaputa siemenet ja laita myös itse tangonpalat kattilaan. Lisää muut täytteen ainekset ja lämmitä seosta miedollalämmöllä kokoajan sekoittaen, kunnes siitä muodostuu paksua kiisseliä. Jäähdytä hyvin.

Kun kaikki komponentit ovat jäähtyneet, ala kokoamaan tartaletteja. Lusikoi täytettä pohjiin ja leikkaa raparperit oikean kokoisiksi. Lado ne kauniisti täytteen päälle. Koristele vielä halutessasi vaikka orvokeilla.

Nauti! 🙂