Raparperi-prinsessakakku

FullSizeRender (1)

 

Tämä resepti on Koko Suomi leipoo-kirjasta. Kakun valmistamiseen kannattaa varata aikaa ja vaivaa. Koristeet kannatavat valmistaa jo edellisenä päivänä, jotta ne ehtivät kuivua. Huom! Muna-sokerivaahtotaikinan kannsa pitää olla varovainen: Älä kopsuttele kulhoa, tai uuinluukkua, tai vaahto lässähtää. Ole varovainen myös lisätessäsi muita aineksia, kääntele ne varovasti taikinaan.

Raparperihillo 

400g Raparperia

2 rkl vettä

2,5 dl hillosokeria

Sitruunapohja

3 munaa

3 dl sokeria

1 sitruunan raastettu kuori

50g voita

1 tl vanilijauutetta

 3 dl jauhoja

2 tl leivinjauhetta

Vanilijakiisseli

4 keltuaista

0,5 dl sokeria

3 rkl jauhoja

3,5 dl täysmaitoa

1 vanilijatanko

Täytteenä lisäksi

6 dl kuohukermaa

kostutus

3 dl maitoa

 2 tl vanilijasokeria

Koristeet

400g vaaleanpunaista marsipaania

valkoista sokerimassaa

vihreetä elintarvikeväriä

Aloita koristeiden valmistamisella. Kaulitse sokerimassa ohueksi levyksi hyvin tomusokeroidulle pöydälle ja leikkaa siitä kukan terälehden muotoisia palasia. Muotoile terälehdet pakkotyökalulla enemmän kukan näköisiksi ohentamalla niiden reunoja. Voit myös käyttää kukkamuottia. Kukan keskustan saat tehtyä värjäämällä sokerimassaa vihreäksi ja pyörittämällä siitä pieni palloja, jotka painetaan terälehtien päälle. Voit halutessasi tehdä vaikka hammastikulla keskustaan pieniä koloja. Laita koristeet kuvumaan foliolle niin, että ne kuivuvat kuperiksi.

Sitten aloita raparperihillon valmistaminen. Kuori ja pilko raparperit ja laita kattilaan veden kanssa.  Lämmitä seosta ja kun raparperista alkaa irrota nestettä ja muodostuu höyryä, lisää hillosokeri. Keitä hilloa vielä 15 min. Kaada hillo johonkin astiaan ja laita se jääkaappiin hyytymään.

Laita uuni päälle 175 asteeseen. Voitele 18 cm:n irtopohjavuoka hyvin ja korppujauhota se.

Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri jämäkäksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sitruunan kuori, sulatettu voi ja vanilijauute sokeri-muna seokseen. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää vaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 50-60 min. Kokeile kypsyys hammastikulla: jos tikkuun jää taikinaa, on kakku vielä raaka. Kun kakku on varmasti kypsä, kumoa se sokeroidulle leivinpaperille. Ala irroittelemaan sitä pikkuhiljaa irti vuoasta, kun se jäähtyy.

Sillä aikaa kun pohja paistuu, valmista vanilijakiisseli. Vatkaa sokeri ja keltuaiseet vaahdoksi ja lisää jauhot. Laita maito ja halkaistu vanilijatanko kattilaan, ja kiehauta. Muista sekoittaa kokoajan sillä maito palaa helposti pohjaan. Ota kattila levyltä ja jäähdyttele sitä hieman. Vatkaa se keltuais-sokerivaahtoon. Kuumenna seosta minuutti kokoajan sekoittaen. Kaada kulhoon ohueksi kerrokseksi ja peitä kelmulla. Laita jääkaappiin.

Kokoa kakku. Leikkaa kakku kolmeen samanpaksuiseen osaan. Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Kostuta alinta kerrosta hieman, älä liikaa, koska muuten siitä tulee liian kostea, koska kaikki neste valuu sinne, onhan se allimmasisena. Pursota sen reunalle kermavaahtorengas. Laita  kermavaahtorenkaan sisään raparperihilloa. Nosta oikeasti kakussa ollut päällimmäinen kerros toiseksi kerrokseksi. Näin se ei jää lian kuivaksi, vaan kostuu enemmän. Kostuta se. Purosta siihenkin kermavaahtorengas, ja lisää sen sisään vanilijakiisseli. Nosta oikeast kakussa ollut keskimmäinen kerros päällimmäiseksi ja kostuta sekin. Muotoile se Runsaan kermavaahdon avulla pyöreäksi kupoliksi. Laita jääkaappiin odottamaan.

 Kaulitse marsipaani hyvin tomusokeroidulla pöydällä ja nosta kakun päälle. Siloita sen pinta nopeasti kakun muotoon. Lisää kukat kauniisti kakun päälle, voit käyttää kiinnityksessä apuna vettä.
Nauti! 🙂

2 comments

  1. Cuppca says:

    Njam! En olekkaan ajatellut että voisi laittaa kermavaahtorengas kerroksiin… Kakku on hyvän näköinen ja nätti. Kokeilen varmasti!
    Bloginne on muutenkin kiinnostava ja jatkan varmasti seuraamista. Pystynkö liittyä lukiaksi jotenkin?

    • kirsikkana kakun päällä says:

      Kiitos ihanasta kommentista! Meistäkin tuo kermavaahtorengas kakussa täytteenä on aika hauska idea. Valitettavasti olemme vielä sen verran uusia tässä bloginkirjoittamisessa, että emme ole vielä löytäneet, miten voisi liittyä lukijaksi tähän meidän blogiin. Onnea kokeiluusi, toivottavasti kakusta tulee ihana! 🙂

Vastaa

+ 51 = 59