Munkit

DSC_6515

Nämä munkit ovat täydellisiä vapun herkkupöytään. Ja jos näitä pakastaa, voi pitää aina silloin tällöin ihanan pienen herkkutauon. Tämä ohje on toisen meistä perheen vakioresepti, eli se toimii varmasti. Mutta tietysti munkkien uppopaistamisessa pitää olla varovainen. Joku on ehkä jo silmäillyt tuota ohjetta, ja miettii, mitä eroa näiden taikinassa on pullataikinaan. Eroina ovat se, että tämä taikina on pehmeämpi, ja siinä on yleensä vähemmän rasvaa ja sokeria, kuin pullataikinassa. Ja tietysti se uppopaistetaan.

n. 35-40

0,5 dl maitoa

50 g hiivaa

1 muna

1,5 dl sokeria

1 tl suolaa

150 g rasvaa (pehmeää voita tai margariinia tai öljyä)

alle 1  kg jauhoja

1.5 pkt munkinpaistorasvaa

sokeria sokeroimiseen

(iso kattila ja reikäkauha)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, ja liuota siihen hiiva. Lisää muna, sokeri ja suola. Lisää jauhoja samalla alustaen. Taikina saa jäädä löysemmäksi, kuin pullataikina. Lisää rasva, kun olet lisännyt jo kaikki jauhot. (jos haluat säästyä vähemmällä vaivaamisella, lisää rasva vähän ennen viimeisimpiä jauhoja). Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla lämpimässä paikassa.

Pyörittele taikinasta pieniä pullia. Laita pullat liinan alle kohoamaan. Sulata samalla munkinpaistorasva isossa kattilassa. Rasva on tarpeeksi kuumaa, kun laittaessasi sinne pienen koepalan taikinaa, se paistuu n. minuutissa. Laita isolle lautaselle muutama kerros talouspaperia munkkeja varten. Tee yhteen pullista reikä keskelle ja muotoile siitä munkin näköinen. Laita se reikäkauhan päälle ja tiputa se siitä kuumaan rasvaan. Laita rasvaan paistumaan munkkeja vielä muutama, samalla tavalla. Käännä munkit, kun ne ovat tarpeeksi ruskeita toiselta puolelta. Nosta paistetut munkit talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi ne munkit, jotka aiot syödä samana päivänä heti, kun pystyt koskemaan niihin. Jos sokeroit munkit liian kylminä, ei sokeri enää tartu niihin yhtä hyvin. Anna niiden munkkien, joita et aio syödä samana päivänä jäähtyä hyvin, ja sitten pakasta ne.

Nauti!

Vastaa

49 − 41 =